Skip links

Sådan plejer du dit træværk

Træ er det perfekte materiale at bruge til dine udendørs projekter – det uanset, om du har planer om at bygge en ny carport, et skur eller et stakit. Det er flot, funktionelt og nemt at arbejde med. Dog kræver det, at du bruger den nødvendige tid til også at pleje og vedligeholde dit træværk, hvis det skal kunne holde sig pænt i mange år frem i tiden.

Maling

Vælger du at overfladebehandle dit træværk med maling får du et meget dækkende resultat. Det vil sige, du kun kan ane trækonstruktionen. Til gengæld skal du ikke gentage behandlingen af træværket ofte. Du kan vente helt op til 4-8 år, før du maler dit træ igen afhængig af, hvor udsat træet er overfor vind og vejr. Før du begynder din overfladebehandling, er det vigtigt, du går træet grundigt igennem og får fjernet rester af alger og begroninger – ellers risikerer du blot, at kamuflere problemet frem for at reelt at løse det. God fornøjelse!

Derfor bliver dit træværk grimt over tid

Det danske vejr er hårdt ved dit træværk. De mange mørke efterårs- og vintermåneder byder på vådt og fugtigt vejr, og ligeledes gør selv den dansk sommer. Regn, regn og mere regn giver de perfekte vækstbetingelser for svamp og alger, som derfor hurtigt breder sig på dit træværk. Noget som efterlader overfladen misfarvet og kedelig at se på – og på sigt kan udvikle sig til råd, som decideret ødelægger træet.

Sådan holder du dit træværk pænt

Vil du undgå dette og sikre, dit træværk har de bedste betingelser for at kunne stå imod det danske vejr? Så er en god overfladebehandling afgørende. Det hæmmer træets fugtoptagelse samtidig med det indeholder midler, som bekæmper og holder skimmelsvamp nede. Der findes flere forskellige metoder at behandle dit træværk på. Herunder kan du læse mere om de tre typiske og deres fordele.

Find den rigtige overfladebehandling

Træolie

Træolie er ideelt at bruge, hvis du ønsker, dit træ bevarer et så naturlig udseende som muligt. Her får du et flot og enkelt resultat. Den store ulempe ved træolie er dog, at det kræver, du gentager behandlingen med jævne mellemrum, hvis det skal holde sig pænt. Præcist, hvor ofte afhænger meget af, hvor dit træværk står og hvor udsat, det er for vind og vejr – men som udgangspunkt kan du regne med at skulle gentage behandlingen en gang om året.

Træbeskyttelse

Træbeskyttelse giver et mere beskyttende og dækkende lag end olie, men dog ikke så meget, at du ikke fortsat kan se træets årer igennem laget. Denne type overfladebehandling kræver stadigvæk en del vedligeholdelse, og du skal derfor forvente, du skal gentage behandlingen alt mellem en gang om året til en gang hver ottende år afhængig af, om du vælger en transparent, halvdækkende eller heldækkende beskyttelse.