Skip links

Vil du gerne gå på jagt, men har ikke budgettet på nuværende tidspunkt, eller måske vil du bare ikke ofre pengene på en hobby, som hurtigt kan gå hen og blive dyr. Det er faktisk muligt at have jagt som aktiv hobby, uden at ruinere sig selv selvom det ved første øjekast, godt kan ligne at jagt er en rigtig dyr grejsport.  

Valg af jagttype 

Alle der går på jagt ved at der findes rigtig mange forskellige jagttyper. Valget af den specifikke jagttype, har naturligvis også en indflydelse på hvilket grej du skal bruge. Derfor er det vigtigt, at du først beslutter dig for hvilken jagttype, som du hovedsageligt vil gå på.  

Anstandsjagt er f.eks. en jagttype, hvor du placerer dig strategisk et sted og venter på byttet. Som regel vil man bruge en skydestok eller f.eks. en hochsitze, skjul og lokkekald, alt efter om det er småvildt, råvildt eller fuglevildt man vælger at jage.  

Drivjagt er en anden jagttype, hvor formålet er at drive byttet frem til skytterne. Ved denne jagttype, skal man f.eks. ikke bruge grej som en hochsitze osv. Den sidste jagttype er pyrschjagt, hvilket betyder at man sniger sig ind på byttet. Her er ens beklædning meget vigtig.  

Pointen er at de forskellige jagttyper kræver forskelligt jagtudstyr, hvilket kan gøre jagten billigere eller dyrere.  

Køb brugt 

Næste råd er at købe alt ens grej brugt. F.eks. kan det våben du vælger at købe, godt gå hen og blive halv dyrt, hvis du vælger at købe et splinter nyt. Mange er måske ’bange’ for at købe brugt, da man automatisk tænker at det er en risiko at løbe, hvis det er blevet mishandlet eller andet, som kan kompromittere kvaliteten på produktet. Dette kan sagtens være tilfældet hvis man vælger at købe privat, er det klart at man løber en risiko. Heldigvis har langt de fleste våbenforhandlere et rigtig stort udvalg af brugte våben, og de er altid tjekket efter og med garanti, så risikoen for et defekt våben, er stort set ikke eksisterende. Det samme gør sig gældende ved f.eks. sigtekikkerter, håndkikkerter og generel optik. Der er mange penge at spare her. 

Valg af våben 

Udover at købe brugt, er det vigtigt at man gør sig nogle overvejelser omkring hvilket våben man køber. Der er jo mange forskellige typer jagtvåben, og hvis man ikke har tænkt sig at eje dem alle sammen, skal man lige tænke sig om. Valg af våben hænger faktisk sammen med hvilken slags jagttype man bevæger sig ud på, som beskrevet tidligere. Bruger man f.eks. en hochsitze eller en skydestok, vil man typisk anvende en jagtriffel til eventuelt at jage råvildt med. 

Hvis man derimod har intentioner om at skyde småvildt, vil man typisk benytte sig af et haglgevær eller et luftgevær.  

Vil man regulere kragefugle og duer, kan man godt bruge et haglgevær eller et luftgevær, men mange vil benytte en salonriffel til dette.  

Så alt efter hvilke slags dyr man vil jage, vil de forskellige typer våben være mere passende. Så ved at beslutte sig for dette, er der potentielt mange penge at spare, så man ikke skal købe et af alle slags våbnene.