Skip links

Fordele og ulemper ved bomuld og silke

Vi kender alle den lille hvide snip der sidder på indersiden af vores tøj. Snippen fortæller noget om hvor i verden tøjet er produceret, hvilke materialer det er lavet af og hvilke temperaturer tøjet må vaskes på. Det sidstnævnte er nok det, de fleste kender bedst. Vi iklæder os hver dag forskellige dele tøj, men kender vi overhovedet materialet som tøjet består af? I dag zoomer vi ind på 2 meget kendte naturlige materialer, nemlig bomuld og silke. Hver af disse materialer har nogle vidt forskellige egenskaber, hvilket gør dem specielt egnet til forskellige formål.

Lær dine tekstiler bedre at kende med denne guide om naturlige materialer

Hvad er bomuld

Bomuld kommer fra bomuldsplanten, som dyrkes på marker, hvor der er varmt og solrigt. Fibrene fra planten bliver spundet til garn, hvorefter det laves om et tøj eller andre tekstiler. Der findes forskellige metoder at bearbejde bomulden på, men resultatet er oftest et blødt, strækbart og åndbart materiale, der er specielt lækkert mod huden.

Et closeup af en bomuldsplante. De hvide totter er bomuldsfibre der spindes til garn

Fordele og ulemper ved bomuld

Bomuld har nogle fantastiske evner for at transportere og absorbere fugt. Derfor er bomuldstekstiler specielt egnet til håndklæder og viskestykker, da det absorberer og suger fugt hurtigt og effektivt. Bomuld er i de fleste tilfælde allergivenligt, det afhænger dog af hvilke produktionsmetoder der er brugt, hvilket gør det egnet til mennesker med allergener og babyer.

Selvom der er mange gode egenskaber ved bomuld, så er der også nogle ulemper ved materialet. Bomuld har det med at krølle, så du skal være opmærksom på at noget bomuldstøj ofte kræver en tur med strygejernet. Derudover kryber materialet i vask, hvilket man lige skal have med i baghovedet når man vælger størrelse. Da bomuld er et strækbart materiale der kan optage en masse fugt, betyder det også at materialet kan miste sin form. Derfor er ser man tit, at producenter blander bomuld med andre materialer for at komplimentere de egenskaber, som bomulden mangler. Tag f.eks. Neo Noir, som er en dansk tøjproducent. Flere af deres dessiner består af 80% bomuld og 20% nylon. Nylon er et syntetisk materiale, som ikke kan strækkes, hvilket sørger for, at tøjet ikke mister formen.

Hvad er silke

De fleste af os kender silke, dets skinnende udseende og uimodståelige bløde overflade. Men de færreste er klar over hvor silke stammer fra. Silke er en naturlig tråd som produceres i silkeormens pubber også kaldet kokoner. Silkeormen er silkesommerfuglens larve. Flere andre naturlige materialer som uld og bomuld er tråde, som bliver lavet af masser af korte fibre. I silkeormens puppe er silketråden en lang ubrudt tråd, som kan blive op til 1600 meter, som udvindes og derefter spindes til tekstil. Materialet emmer af luksus og kvalitet, og der går rygter om, at det i tidernes morgen kun var forbeholdt meget velhavende mennesker – hvilket giver god mening, når man tænker på arbejdet ved at fremskaffe og producere stoffet. I dag fås silke i flere kvaliteter, hvilket gør at de fleste mennesker kan være med.

Et closeup af en pubbe med en silkeorm der indeholder en lang ubrudt tråd silke

fabric-540136_1280
fabric-540136_1280

Fordele og ulemper ved silke

Silke er et ekstremt stærkt materiale, som holder sig smukt i lang tid. Silke er allergivenligt, da blandt andet husstøvmider og svampe ikke så godt kan leve i stoffet. Silke er svedtransporterende og kan absorbere en tredjedel af sin vægt uden af føles fugtig. Dertil har silke en ekstrem kort tørretid, hvilket gør silke ideelt til varme sommerdage. Silke køler om sommeren og varmer om vinteren. Når du køber tøj i ren silke, skal du være opmærksom på at selve tråden er stærkt, men selve konstruktionen er meget sart. Derfor skal silke vaskes meget skånsomt.

Silke bruges til et hav af forskellige beklædningsdele. Det laves til lækre tørklæder, nattøj, kjoler og meget mere. Hvis du ønsker et moderne look med silke, kan du f.eks. style en feminin silkekjole med et par biker støvler fra Shoe Biz for at få et råt look.